Media, aksjonærer og obligasjonseiere holder pusten før Viaplays skjebnesvangre dag onsdag.
Di.se har gått gjennom situasjonen i tv- og strømmeselskapet, og nøkkelspillerne før Viaplay legger frem tall for tredje kvartal.
Schibsted
Det norske mediekonsernet har gjentatte ganger snakket ned sin inntreden i Viaplay og omtalt det for eksempel som en «finansiell investering». Da det denne uken ble klart at Schibsted forventes å gå i overskudd på cirka 24 milliarder kroner som følge av Adevinta-budet, var administrerende direktør Kristin Skogen Lund nøye med å understreke at pengene først og fremst skal deles ut til aksjonærene.
Flere av Schibsteds aksjonærer ønsker heller ikke at ledelsen skal lokkes ut i et medieeventyr i Viaplay, selv om det er til en røverpris. Og hvis Schibsted-ledelsen virkelig er interessert i for eksempel å kjøpe ut Viaplays nordiske virksomhet, vil det være dumt å snakke om det på forhånd da det sannsynligvis vil drive opp Viaplays aksjekurs.
Forhåndstipset er at Viaplay vil kunngjøre et slags samarbeid med Schibsted i bytte mot en pose penger. For Schibstedtidningar, som Aftonbladet, ville det vært en drøm å kunne vise Premier League-kamper for de digitale abonnentene som nå holder tett i lommeboka.
Calan Plus & PPF
Viaplay har sagt at fokuset nå er på Norden, Nederland og light-varianten Select, noe som betyr at Viaplays innhold vil være tilgjengelig på partnerplattformer i enkelte markeder. Virksomheten i Polen, Baltikum, USA og Canada er derfor til salgs.
Det tsjekkiske PPF-porteføljeselskapet Central European Media Enterprises (CME) mangler virksomhet i både Polen og Baltikum, men vil kanskje få fotfeste i nye markeder. CME ledes også av tidligere MTG-sjef Didier Stoessel, som nå har tatt plass i Viaplays valgkomité.
Obligasjonseiere
Canal Plus har også virksomhet i Polen som den franske underholdningsgiganten ønsker å utvide.
Viaplay har hentet inn 1,95 milliarder SEK ved å utstede tre obligasjoner. Skuespillerne som lånte penger til Viaplay på denne måten vil selvsagt ha pengene tilbake pluss renter. Obligasjonseierne vil trolig bli et sårpunkt i forhandlingene bak kulissene da de har rett til å kreve tilbakebetaling dersom en ny aktør kjøper 30 prosent av aksjene i Viaplay eller mer.
Men nye potensielle Viaplay store eiere – sannsynligvis Schibsted, PPF eller Canal Plus – er sannsynligvis motvillige til først å redde Viaplay gjennom et kriseoppdrag og deretter løse inn obligasjonseierne. Arbeidet med å løse denne knuten kan være en årsak til at Viaplay har valgt å vente så lenge med å publisere sin kvartalsrapport.